Stichting Manege de Spreng

Laag-Soeren

Rijregels

Jonge kinderen krijgen altijd de ruiteretiquette geleerd, maar tegen de tijd dat ruiters volwassen zijn, willen ze deze regels nog wel eens vergeten. Deze regels zijn echter niet voor niets gemaakt. De allerbelangrijkste regel voor het buiten rijden is het gedrag bij het
passeren van andere ruiters. Dat moet in stap gebeuren. Veel paarden winden zich enorm op als ze een ander paard zien en dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.
Ook voor koetsiers gelden deze regels. Veel rijpaarden vinden koetsen nog 'enger' dan tractoren, dus koetsiers moeten eigenlijk dubbel oppassen zodat ze geen ongelukken veroorzaken.
Passeer ook wandelaars in stap. Veel mensen zijn bang voor paarden en je paard of pony zal toch maar een zijsprong maken als hij van dichtbij opeens een kinderwagen ontdekt.
De aller moeilijkste situatie ontstaat, wanneer je in draf of galop aankomt en plotseling een ruiter voor je in stap ontdekt. Rem op tijd af en waarschuw dat je wilt inhalen. Vraag de andere ruiter of het een probleem is als je na 50meter weer verder draaft.
De meeste paarden willen mee als ze worden ingehaald, dus als het mogelijk is om een zijweg in te slaan zodat je uit het zicht bent voor het ingehaalde paard, is dat beter. Kijk na het passeren nog even om; dan zie je hoe het andere paard reageert en kun je beslissen of je al
aandraven kunt of beter rustig blijft totdat het andere dier is gekalmeerd.

 Binnen in de bak zijn er ook regels: degene die op de linkerhand rijdt, heeft voorrang.
Als iedereen in stap rijdt, kun je op de hoefslag rijden. Zodra er iemand aandraaft of aangaloppeert, moeten de stapvoets rijdende combinaties van de hoefslag af naar binnen.
Tenslotte moet je ook bij het binnenkomen in de bak even opletten en je entree aankondigen.
Dus eerst kijken en waarschuwen en dan pas de deur openen. Op deze wijze voorkom je een hoop problemen.

Wie zijn gezonde verstand gebruikt en op de reacties van andere paarden let, zal weinig problemen hebben.  

Een oud gedichtje over de regels zegt het treffend:

Al wie zich in de baan wil wagen
Dient dit vooraf beleefd te vragen
Wie zijgang rijdt heeft vrije baan
Wie stapt moet van de hoefslag gaan
Wie links rijdt heeft de meeste praats
Wie rechts rijdt maakt voor d'andere plaats
Rijd veel, praat weinig tot besluit
Kom tijdig, ga op tijd eruit

 En verder: niet telefoneren en roken te paard, draag altijd een cap en ruim tijdens of direct na het rijden in de bak de mestballen op.

 Rijregels Kleine Rijhal

Vrij rijden alleen voor leden. Indien onderhoud aan de bak gepleegd wordt, kan in overleg gebruik worden gemaakt van de grote binnenbak.
Er mag niet gelongeerd worden. Er mag geen les worden gegeven. Mest dient tijdens of uiterlijk direct na het rijdenopgeruimd te worden.

Rijregels Grote Rijhal

Vrij rijden, tenzij anders vermeld, is niet toegestaan. Mest dient tijdens of uiterlijk direct na het rijden opgeruimd te worden. Les geven is toegestaan tijdens gereserveerde tijden. Gebruik door niet-leden van de verenigingen is mogelijk,indien vooraf gereserveerd is.

(zie voor meer info over reserveringen: Tarieven)